HIV’Lİ BİRİNİN HAYATI

Kategori: YAZILARIM | 0

 

  • HIV’Lİ BİRİNİN HAYATI NASILDIR?
  • HIV NEDİR?
  • NASIL BULAŞIR?
  • BELİRTİLERİ NELERDİR?
  • TEDAVİSİ NASILDIR? 

Bu yazımda size bunlardan bahsedeceğim. Yakından bu hastalığı tanıma fırsatım oldu ne yazık ki. Bir arkadaşım bu illete yakalandı ve hala tedavi görüyor. Zaten tamamen yok edecek ilaç veya aşı henüz yok bu hastalık için. Tedavi ömür boyu sürüyor. Neyse başlayalım.

1. HIV NEDİR?

Önce bunu bi tanıyalım. Hayatı nasılı sonraya bırakalım. Öncelikle AİDS ve HIV aynı şeyler değillerdir. AIDS, HIV’in ilerlemiş ve son noktaya gelinmiş halidir. İsterseniz AIDS’ten de bahsedelim. AIDS, HIV adındaki mikrobun neden olduğu, kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan AIDS, ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. AIDS’in en büyük sebebi korunmasız cinsel ilişkidir, HIV’in de öyle.

HIV ( Human Immunodeficieny Virus) ‘insan bağışıklık yetmezliği virüsü’ ise vücudun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sistemine saldıran bir virüstür. Bağışıklık sistemine saldıran HIV, vücudun hastalıklarla mücadelesinde zorluk çıkaran bir enfeksiyondur.

2. NASIL BULAŞIR?

Tabii ki sadece cinsel yolla bulaşmaz. Üç şekilde bulaşır:

→ Kanında bu virüsü taşıyan biriyle cinsel ilişkiye girilmesi sonucu, özellikle korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girilmesiyle HIV virüsü sağlıklı kişiye bulaşabilir.

→ Hamile ve HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe, gebelikte veya doğumda bulaşabilir.

→ AIDS’li ya da HIV virüsüne sahip kişilerin kanlarına temas sonucu ya da organ nakliyle hastalık ya da virüs bulaşabilir.

3. BELİRTİLERİ NELERDİR?

HIV erken dönemde belirti göstermeyebilir. 

ERKEN DÖNEM BELİRTİLERİ:

→ Uzun süren grip.

→ Vücudun bazı bölgelerinde oluşan ve uzun süredir geçmeyen uçuk ve yaralar.

→ Ateş yükselmesi.

→ Öksürük.

→ Geçmeyen ishal.

→ Boğaz, baş, kas ve eklem ağrıları.

İlk belirtiler kaybolduktan sonra, HIV bulaşmış kişide yıllarca başka semptom görülmeyebilir. Belirli bir noktadan sonra, semptomlar tekrar ortaya kalıcı olarak çıkar.

Bu dönemdeki HIV belirtileri şunlardır:

→ Lenf bezlerinde büyüme ya da şişkinlik hissi
→ Aşırı yorgunluk
→ Ani kilo kaybı
→ Geceleri yoğun terleme

Şunu da unutmayalım:

Bu belirtileri gösteren her kişi HIV demek değildir. Bu belirtiler olmasa bile kişi HIV taşıyor olabilir. 

3. TEDAVİSİ NASILDIR?

HIV için uygulanan standart tedavide virüslerin çoğalmasını engelleyen antiretroviral ilaçlar alınır. Bu ilaçlar vücuttaki virüs miktarını azaltarak daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmede yardımcı olurlar. Ne yazık ki bunu söylemek üzücü ama vücudu tamamen virüsten temizleyebilecek bir tedavi henüz yok. Ancak doktorlar bu hastalığı oldukça yavaşlatabilmekte ve hastanın ömrünü uzatabilmektedir.

Ancak şu da unutulmamalıdır ki; AIDS veya HIV çok zor bulaşan bir hastalıktır. Ama yine de korunmasız cinsel ilişkiden oldukça kaçınmalı ve mutlaka düzenli test yaptırmalısınız.

Bunun için ücretsiz destek veren kurum da araştırdım buradan bakabilirsiniz. Sanırım ilaç alacak durumda olmayanlara geçici bir süre ilaç da veriyorlar.

Evet, hastalık hakkında bilgi vermeye çalıştım. Kısaca arkadaşımın hayatında neler değişti ve neleri etkiledi kendi söylemleriyle değinmek isterim.

HIV’Lİ BİRİNİN HAYATI

Öncelikle çok korktum ve korkulmaması gereken bir olay olduğunu sonradan anladığım bir durum olarak karşılamıştım bu şeyi. Gerekli ilaçları aldıktan sonra yememe, içmeme dikkat edip (normalden daha fazla) cinsel hayatıma da devam edebileceğimi öğrendiğimde şaşırmıştım, herkes gibi.

AIDS’li veya HIV’li insanlar artık hayatlarında değil cinsel ilişkinin, cinsellik ile ilgili bir kelimenin geçmesine bile izin vermiyorlar.

Bu tamamen safsata. Sadece daha fazla dikkat ederek bir hayat geçiriyorlar, herkesin dikkat etmesi gerekiyor tabii ki, geri kalan her şey aynı.

Zor günler var önümde evet ama önce bunu kabullenmek gerek. Kabullenme süreci bu hastalıktan daha zor ve yorucu. Her gün içmem gereken bir ilacım var. Belli zamanlarda yaptırdığım bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan cd4 hücrelerinin sayılarını ölçen bir testim var.

Çok önemli bir önerim var herkese:

Cinsel ilişkilerinizde mutlaka prezervatif kullanın, tek eşliliği tercih edin. Bu arada HIV tükürükle, öpüşmeyle, dokunmayla, tokalaşmayla, aynı ortamda bulunmayla, aynı kaptan yemek yemeyle bulaşmaz!

Önleminizi alın ve umarım böyle bir şey olmaz başınıza gelirse korkmayın. AIDS, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkarıldı.